Οικσημο Καγγελρη

Κεντρικ Σελδα
Βιογραφα
Σταδιοδρομα
Εκδσεις
Προσκοπισμς
Φιλοτελικ Συλλογ
Συλλογ Ζωγραφικς
Ιστορα Γενεαλογα
Links
E-Mail
Αγγλικ

 

 Παναγιτης Δ. Καγκελρης - 'Ελληνας Διπλωμτης και Συλλκτης

 

Οικογνεια Δημτρη Καγκελρη, του Γιννη Παπανελπουλου

"Οικογνεια Δημτρη Καγκελρη", 1987
'Εργο του Γιννη Παπανελπουλου (1936)
Λδι σε μουσαμ, 150Χ165 εκ.
Αρ.Απ.: Π-35

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΓΓΕΛΑΡΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ

Η απτερη καταγωγ της Οικογνειας Καγγελρη (Καγκελρη Καγκελλρη) εναι βυζαντιν, το δε επνυμ της μνημονεεται στο Βυζντιο δη απ τις αρχς του 12ου αινα στο πρσωπο του αγιογρφου Λουκ Καγκελλρη, δημιουργο, μεταξ λλων, και της περφημης εικνας της Παναγας της Νικοποιο, που σμερα κοσμε τη Βασιλικ του Αγου Μρκου στη Βενετα. Τη βυζαντιν καταγωγ της οικογνειας επιβεβαινει και η ετυμολογα του επωνμου της, το οποο προρχεται απ το λατινικ cancellarius, που σημανει αρχιγραμματες. Στα χρνια της Βυζαντινς Αυτοκρατορας οι cancellarii ταν αντατοι κρατικο λειτουργο (ρχοντες), ενταγμνοι στο δικαστικ σστημα του βυζαντινο κρτους.

Μετ την 'Αλωση της Κωνσταντινοπολης (1453) απ τα στρατεματα του Οθωμανο Σουλτνου Μωμεθ Β' (1432-1481), η Οικογνεια Καγγελρη κατφυγε αρχικ στην Κρκυρα, για να εγκατασταθε τελικ οριστικ, στις αρχς του 16ου αινα, στην Κεφαλονι, αμσως μετ την κατκτηση του νησιο απ τους Βενετος. Εκε, θα της παραχωρηθε το ορειν χωρι Βαρ, με σκοπ τη στρατιωτικ μυνα της βορειτερης και πλον δσβατης και απρσιτης ττε περιοχς του νησιο, της Ερσσου, της οποας θα αναλβει τη στρατιωτικ μυνα, μχρι να οικοδομηθε το Φροριο της 'Ασσου (1593).

Την κοινωνικ και οικονομικ της δραστηριτητα θα αναπτξει η οικογνεια στο Βαρ και την ευρτερη περιοχ της Ερσσου για τους επμενους τρεις τουλχιστον αινες, εν ορισμνοι απ τους κλδους της, με λλο πλον επνυμο, διαβιον ακμη μχρι και σμερα εκε. Παρλληλα, συνεπς προς την ττε σχετικ κυβερνητικ προς τις ευγενες οικογνειες επιταγ, διαθτει (τουλχιστον απ το 1568) κατοικα και στην πρωτεουσα του νησιο, το Κστρο του Αγου Γεωργου, που μλη της θα κατοικσουν (μσα στο Κστρο στο Προστει του) καθλη τη διρκεια της βενετικς διοκησης και πρα απ αυτν, μχρι και σμερα. Αργτερα, μλη της θα μεταναστεσουν σε λλες περιοχς του νησιο, πως στον Πργο (το μικρ κστρο που αποτελοσε δρα των στρατιωτικν της σωμτων και αργτερα δωσε το νομ του στο ομνυμο σημεριν χωρι), την Πλαγι, τις Βασιλικδες, το Κστρο και το Στεν της 'Ασσου, τον Κοθρι και λλα γειτονικ χωρι, χωρς μως να αφσουν εκε ρρενες απογνους.

Η πρτη σοβαρ μεταναστευτικ κνηση της οικογνειας θα πραγματοποιηθε περ τα μσα του 17ου και κυρως του 18ου αινα, οπτε κλδοι της εγκαθστανται στη Σμη και τα γειτονικ της χωρι Αλευρτα, Γριζτα και Ζερβτα, στο Ληξορι και τα Μαντζαβιντα, καθς και στο Αργοστλι. Ττε παρουσιζεται και η πρτη μεταναστευτικ κνηση ξω απ το νησ, προς τη γειτονικ Λευκδα, που οριστικοποιεται με την απελευθρωσ της απ τον οθωμανικ ζυγ και την εγκατσταση στη Χρα της 'Αγια Μαρας Αμαξικ (δηλαδ στη σημεριν Πλη της Λευκδας), αλλ κυρως στο χωρι του Αγου Πτρου, στα ντια του νησιο, μελν της οικογνειας, απγονοι των οποων διαβιον εκε μχρι σμερα.

Η πληθυσμιακ αξηση, που παρουσιζεται στα μσα του 17ου αινα, εμφανζει γι πρτη φορ σε μαζικ μορφ και το φαινμενο της εξλιξης και αλλαγς των επωνμων στην Κεφαλονι. Τοτο συμβανει κυρως στις πολυμελες οικογνειες και αποβλπει στην καλτερη δικριση των διαφρων συννυμων κλδων μεταξ τους. Τα να αυτ επνυμα προρχονται ετε απ "παρατσοκλια", ετε (και το συνηθστερο) απ το χριστιανικ νομα κποιου ισχυρο συνθως μλους της οικογνειας, του οποου τα παιδι τα εγγνια θλουν να διακριθον απ τα ομνυμ τους συγγενικ πρσωπα. Στην οικογνεια Καγγελρη σχηματζεται, ττε, σειρ κλδων σε πολλος απ τους οποους τα μλη θα διατηρσουν την να επωνυμα τους εν σε λλους θα την αποβλλουν. Η διαδικασα αυτ, στην περπτωσ της, πρωτοεμφανζεται περ τα μσα του 17ου αινα για να ολοκληρωθε, με τη μι την λλη κατληξη, περ τα μσα του 18ου αινα. Αρκετο απ τους κλδους αυτος υφστανται μχρι σμερα τσο στην Κεφαλονι σο και αλλο με τα να αυτ επνυμ τους, εναι δε χαρακτηριστικ τι στην κοιτδα της οικογνειας, το χωρι Βαρ της Ερσσου, σμερα δεν ζει μνιμα οτε μα οικογνεια με το επνυμο Καγγελρης, αλλ αντθετα πολλς απ τους κλδους που υιοθτησαν, την εποχ εκενη, τα να αυτ επνυμ τους.

Στην περπτωση της Οικογνειας Καγγελρη το φαινμενο αυτ, πως εναι φυσικ, εμφανζεται για πρτη φορ στο Βαρ. Απ τους κλδους που δημιουργονται, εκενοι των Ζεππτων, Δαντων, Θεοδοστων, Γαλιατζτων, Γιακουμτων, Λιοστων και Παπαδημητρτων υπρχουν μχρι σμερα εκε, μαζ με λλους που εκπγασαν αργτερα απ τα σπλχνα τους, πως οι Βαγγελτοι, Βελισσαρτοι, Πρσα και Σταφιρη απ τους Ζεππτους, οι Ματιτοι απ τους Δαντους, οι Διακτοι και οι Παυλτοι απ τους Γαλιατζτους. 'Ενας ακμη μεγλος κλδος, ο των Μπατισττων, γργορα θα διασπασθε σε λλους εξσου πολυριθμους (των Γιωργτων, Τζουγαντων, Σταματτων, Ζαμνη, Τακονη και Λουρντων), απ τους οποους οι περισστεροι υφστανται μχρι σμερα στο Βαρ, εν ο των Λουρντων, που στα μσα του 18ου αινα εγκαταστθηκε στο Προστειο του Αγου Γεωργου, απβαλε νωρς το προσεπνυμο και υπρχει μχρι σμερα με το αρχικ επνυμο Καγγελρης ( Καγκελρης). Στο Βαρ εμφανζονται και λλοι κλδοι της οικογνειας, που μως απβαλαν απ νωρς το προσεπνυμο εξλειπαν στη συνχεια, πως οι των Αλισανδρτων, Βαλιαντων, Γιανντων, Θοδωρτων, Μαρκτων, Παπασταθτων, Τζεφρη και Ψαρο. Μετ την εγκατσταση της οικογνειας στο Ληξορι θα δημιουργηθον εκε οι κλδοι των Παλοκη και Σρα, εν το προσεπνυμο Ρισινος θα συναντσουμε σε κλδους της στα Ματζαβιντα και το Αργοστλι. 'Ομως, στο σνολ τους σχεδν, οι τελευταοι αυτο κλδοι επανλθαν στο αρχικ τους επνυμο, το Καγγελρης.

Οικογνεια ικανν πολεμιστν και ιερωμνων στο ξεκνημ τους, οι Καγγελρη θα διακριθον σντομα στην μυνα του νησιο. Στην υπηρεσα της Γαληντατης τουλχιστον απ το 1550, θα αντιμετωπσουν με επιτυχα εχθρικς και πειρατικς επιδρομς, εν, παρλληλα με την αποστολ τους για κατασκπευση των κινσεων και προετοιμασιν των οθωμανικν δυνμεων στην αντικρυν Στερε Ελλδα, θα τους ανατεθε και η στρατιωτικ διοκηση της περιοχς της Ερσσου. Επακλουθο της πολεμικς τους δρσης θα εναι πολλ μλη της οικογνειας να μην αποφγουν την ατυχα της σκλαβις, ετε αυτ προερχταν απ πειρατικ επιδρομ, ετε απ στρατιωτικ αναμτρηση. Ιδιατερα κατ τη διρκεια του Πολμου της Κρτης (1645-1669) οι περιπτσεις αυτς θα εναι πι συχνς. Θα διακριθον, επσης, και στο διπλωματικ τομα, μετχοντας, το 1561, πολυμελος πρεσβεας της Κοιντητας της Κεφαλονις, που πγε στη Βενετα για να επιτχει την ελεθερη διακνηση των δημητριακν στο νησ. Η καλλιργεια της γης ταν, κατ τους πρτους ιδιατερα αινες, η βασικ απασχληση των κατοκων της Κεφαλονις. Φυσικ και η Οικογνεια Καγγελρη φροντζει για την εκμετλλευση της κτηματικς της περιουσας (που την εποχ αυτ παργει δημητριακ, σταφδα, ελις, κρασ κ..), εν παρλληλα ασχολεται με την κτηνοτροφα και, σε μικρτερο βαθμ, τη ναυτιλα.

Παρ το τι δεν σζονται βιβλα των πρακτικν του Συμβουλου της Κοιντητας της Κεφαλονις παλιτερα του 1593, πρπει να θεωρεται ββαιη η συμμετοχ σ'αυτ της Οικογνειας Καγγελρη, αφου μλη της εξελγησαν, το 1561, πρσβεις. Απ το 1652, πντως, η οικογνεια μετχει στις εργασες του συνεχς επ τσσερις διαδοχικς γενες. 'Αλλο σημαντικ αξωμα της δημσιας ζως της Κεφαλονις, στο οποο θα διορισθε σειρ ολκληρη μελν της οικογνειας ταν και εκενο των νοτριων. 'Εχουν διασωθε τα πρωτκολλα μνο τεσσρων απ αυτος, μεταξ των οποων, μως, εναι και του τρτου αρχαιτερου γνωστο νοτριου του νησιο, του Φργκου Καγγελρη.

Η Οικογνεια Καγγελρη χει να παρουσισει μια σειρ πρωτοπαπδων, παπδων, δικων, καλγερων και λλων εκκλησιαστικν, αλλ και προεστν, δασκλων, γιατρν, κοντσταυλων κ.λπ. καθλη την περοδο της βενετικς διοκησης. Ειδικτερα ο αριθμς των παπδων εναι ιδιατερα σημαντικς κατ την εποχ αυτ, κατ την οποα η οικογνεια παρουσιζει γενες ολκληρες ιερωμνων. Αργτερα, περ τα τλη του 19ου και τις αρχς του 20ο αινα, λλος καλγερος στην οικογνεια θα εναι νας απ τους πρωτοπρους ιδεολγους σοσιαλιστς του ττε Βασιλεου της Ελλδος. Την φροντδα, εξλλου, των οικογενειακν παρεκκλησων και συναδελφικν εκκλησιν εχαν οι γαστλδοι τους, που συνθως προρχονταν απ την δια την οικογνεια. Στο Βαρ βρσκουμε, δη απ το 16ο αινα, σειρ μελν της ως γαστλδους των δο μεγλων εκκλησιν της οικογνειας, της περφημης Παναγας στα Κουγινα (σταυροειδος με θολωτ τρολλο και χαρακτηριστικς τοιχογραφες με τις ποινς των αμαρτωλν) και του Αγου Στεφνου.

Απ τα μσα, τλος, του 19ου αινα κλδοι εγκαθστανται μνιμα στην Αθνα, την Πτρα, την Ανδραβδα και λλα μρη του ελλαδικο χρου, στην Κωνσταντινοπολη, στην αντικρυν της Κο και τα Πριγκηπννησα της ττε Οθωμανικς Αυτοκρατορας, στη Βραλα της Ρουμανας, το Κερτς (Παντικπαιο) της Κριμαας, καθς και στο Σουζ και την Αλεξνδρεια της Αιγπτου.  Στον 20 αινα μλη της οικογνειας αναζτησαν την τχη τους στην Αφρικ (Ασμρα της Ερυθραας, Βελγικ Κογκ, Μπουροντι κ.), τα Ιεροσλυμα και την Κπρο, καθς επσης και στις Ηνωμνες Πολιτεες της Αμερικς και την Αυστραλα.  Εκε τα μλη της θα προοδεσουν κυρως στο εμπριο, τη ναυτιλα, τις μεταφορς, τα γρμματα, τις τχνες και τις επιστμες.  πως ταν αναμενμενο, στα 500 χρνια που χουν περσει απ την φιξ τους στην Κεφαλονι, λλαξε κατ' επανληψη το καθεστς της υπηκοτητς τους ως συνπεια των πολιτικο-στρατηγικν αλλαγν στην περιοχ.

Ο Κεφαλοντης και Αλεξανδρινς Αιγυπτιτης Παναγιτης Δ. Καγκελρης ανκει στη 16η γενε απ την εγκατσταση της οικογνειας στο Ινιο αυτ νησ. Εναι γις του Δημτρη Π. Καγκελρη (1922-1996) και της Αγγελικς Ι. Κυρικου (1925-1987). Ο πατρας του γεννθηκε στο Σουζ της Αιγπτου, πρε μρος στο Β' Παγκσμιο Πλεμο ως ιπτμενος στη 13η Μορα Ελαφρο Βομβαρδισμο της Ελληνικς Βασιλικς Αεροπορας (Ε.Β.Α.) με δρση στα μτωπα της Μσης Ανατολς, της Ντιας Ιταλας και του Αιγαου, για να εξελιχθε αργτερα σε επιτυχημνο εκτελωνιστ, διεθν διαμεταφορα και ναυτιλιακ και τουριστικ πρκτορα. Εναι κατ'ευθεαν απγονοι του πρωτοπαπ Γεργη Καγγελρη (απεβωσε προ του 1565) και του εγγονο του καπετνιου Μρκου Καγγελρη, πρσβυ της Κοιντητας της Κεφαλονις στη Βενετα το 1561. Ο τελευταος, μαζ με το θεο του καπετνιο Δνια Καγγελρη, στρατιωτικ διοικητ της περιοχς της Ερσσου απ το 1563, διακρθηκαν στο στρατιωτικ και διπλωματικ τομα. Ο γις του Αλξης πιστηκε σκλβος για να διστημα πριν απ το 1596, πως και ο δισεγγονς του τελευταου Γιργης Καγγελρης (γενρχης του κλδου των Γιωργτων), που, μετχοντας στον Πλεμο της Κρτης, αιχμαλωτσθηκε κατ τη διρκεια της πολιορκας του Χνδακα (1669), για να παραμενει σκλβος τουλχιστον μχρι το 1672. Ο εγγονς του τελευταου Μικλης Καγγελρης, γενρχης του κλδου των Λουρντων, εγκαταστθηκε το 1755 στο Προστειο του Αγου Γεωργου (το σημεριν Κστρο), που ο γις του Παναγς (απεβωσε προ του 1822) ξεκνησε παρδοση τεσσρων γενεν ραφτδων στην οικογνεια. Ο δισεγγονς του τελευταου Δημτρης Π. Καγγελρης (1844-1898) θα εναι ο τελευταος κατ'ευθεαν γραμμ πργονος του Παναγιτη Δ. Καγκελρη που θα γεννηθε εκε. Στα τλη του 19ου αινα ο πππος του Παναγς Δ. Καγκελρης (1873-1936), που εχε γεννηθε στο Αργοστλι, θα εγκατασταθε στην Αγυπτο, που θα ασχοληθε με το εμπριο και τις διεθνες διαμεταφορς. Εκε θα προσκαλσει την υπλοιπη οικογνει του και θα αναλβει την ανατροφ των, ανλικων ακμη ττε, ετεροθαλν αδελφν του, δηλαδ του μετπειτα γαλλφωνου ποιητ Γερσιμου (1890-1925), του διακεκριμνου δικηγρου Ηλα (1891-1934) και της Αλεξανδρινς διανοομενης Αικατερνης (1896-1958) Καγγελρη, γνωστς για το εκε φιλολογικ της σαλνι.

Σχετικ σελδα:

Παραγγελα βιβλου Ιστορα και Γενεαλογα του Οκου Καγγελρη

   
 

Αρχοντικ Καγκελρη στην Κεφαλονι, της Ντινας Αντωνακτου

 "Αρχοντικ Καγκελρη στην Κεφαλονι", 1994
'Εργο της Ντινας Αντωνακτου (1927-2011)
Λδι σε μουσαμ, 80Χ120 εκ.
Αρ.Απ.: Π-72

   

 

Κεντρικ Σελδα - Βιογραφα - Σταδιοδρομα - Εκδσεις - Προσκοπισμς
Φιλοτελικ Συλλογ - Συλλογ
Ζωγραφικς
- Ιστορα Γενεαλογα
Αρχεα Εικνας - Sitemap - Links - E-Mail - English

Copyright © 1998 μχρι σμερα:  Παναγιτης Δ. Καγκελρης
Με επιφλαξη παντς δικαιματος

Επιτρπεται η αντιγραφ των περιεχομνων στο παρν πληροφοριν μνο για προσωπικ σας χρση.
Επιτρπεται η αναδημοσευση κειμνου εικνων αρκε να γνεται αναφορ και σνδεση στην πηγ.
Δεν επιτρπεται η αναπαραγωγ, διανομ πληση των εν λγω πληροφοριν,
χωρς προηγομενη γραπτ δεια του συγγραφα.