Παναγιώτης Δ. Καγκελάρης - 'Ελληνας Διπλωμάτης και Συλλέκτης
 

"ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ"

Φιλοτελικό 'Εκθεμα
Καταστροφή από τη συντριβή στο Lakehurst  (6.5.1937)
Καμμένος φάκελλος με γραμματόσημο από το 5ο Παγκόσμιο Τζάμπορη, όπως περισυνελέγη από το συντριβέν αερόπλοιο Zeppelin LZ129 "Hindenburg"
Για να δείτε το έκθεμα, παρακαλούμε πιέστε εδώ

Το έκθεμα αυτό αποτελεί μέρος της συλλογής προσκοπικών γραμματοσήμων του Παναγιώτη Δ. Καγκελάρη.  Την κατάρτισή της ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '60, αμέσως μόλις έγινε μέλος της ελληνικής Προσκοπικής Κίνησης.  Η συλλογή αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημοσίως το 1970 σε δεκαπέντε πλαίσια, στην Έκθεση Προσκοπικού Γραμματοσήμου, την οποία ο ίδιος εμπνεύστηκε, πρότεινε στην τότε ηγεσία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και υλοποίησε.  Ακολούθησε η συμμετοχή του σε σειρά εθνικών, διεθνών και παγκοσμίων φιλοτελικών εκθέσεων (συναγωνιστικών ή μη), στις οποίες εξέθεσε τμήματά της με τρία ξεχωριστά εκθέματα:  Το παρόν (από το 2002) σε πέντε πλαίσια στην κατηγορία θεματικού φιλοτελισμού, Το Τσεχικό Προσκοπικό Ταχυδρομείο 1918 (από το 2006) και Τα Κυανόχρωμα του Μάφεκιγκ 1900 (από το 2010) σε ένα πλαίσιο το καθένα στην κατηγορία παραδοσιακού φιλοτελισμού (ενός πλαισίου).

Προσκοπική Κίνηση

Προσκοπισμός είναι η συμμετοχή στην περιπέτεια και τις ευκαιρίες της ζωής μαζί με φίλους, ομαδικά.  Οι πρόσκοποι ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε υπαίθριες δραστηριότητες, στο πρόγραμμα των οποίων περιλαμβάνονται τόσο οι παραδοσιακές προσκοπικές ενασχολήσεις (όπως η κατασκήνωση, η επιβίωση στη φύση και το μαγείρευμα), όσο και μια ευρεία σειρά από περιπέτειες (ο,τιδήποτε από κατάβαση μέχρι ιστιοπλοϊα).  Αυτά τους βοηθούν να ανακαλύψουν τον κόσμο στον οποίο ζουν, να γνωρίσουν καλύτερα τις δικές τους ικανότητες και τη σημασία του να διατηρούνται γυμνασμένοι, αλλά και να διερευνούν τις αξίες και προσωπικές τους συμπεριφορές και να καλλιεργούν το δημιουργικό τους ταλέντο με σκοπό να επιτύχουν τέτοιες ηγετικές ικανότητες (όπως η πρωτοβουλία, το θάρρος και η επινοητικότητα) που θα τους είναι απαραίτητες για την επιτυχία τους στη ζωή.

Το 1907, ο Βρετανός αντιστράτηγος R. S. Baden-Powell ενθαρρύνθηκε να ξαναγράψει το βιβλίο του "Βοηθήματα για τον Προσκοπισμό" (που είχε εκδοθεί το 1899 για υπαξιωματικούς και οπλίτες), με τρόπο ώστε να είναι χρήσιμο για παιδιά.  Πριν όμως το κάνει αυτό, συνέλαβε την ιδέα και την δοκίμασε με τη βοήθεια είκοσι περίπου αγοριών από όλες τις κοινωνικές τάξεις σε μια κατασκήνωση στο νησί Brownsea, όπου πέρασαν μαζί δεκαπέντε ημέρες.  'Ενα χρόνο αργότερα (1908) συνέγραψε το βιβλίο "Προσκοπισμός για Παιδιά" με σκοπό να είναι χρήσιμο στις υπάρχουσες τότε οργανώσεις νέων.  Τελικά, τα παιδιά που είχαν διαβάσει το βιβλίο αυτό (είχε κυκλοφορήσει σε δεκαπενθήμερες συνέχειες) αποφάσισαν να παίξουν το παιγνίδι για τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα έτσι να γεννηθεί η Παγκόσμια Προσκοπική Κίνηση.

Για να δείτε το έκθεμα, παρακαλούμε πιέστε εδώ

World Scout Movement Philatelic Exhibit Online View

 
English

  

 

Copyright © 1998 μέχρι σήμερα:  Παναγιώτης Δ. Καγκελάρης
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Επιτρέπεται η αντιγραφή των περιεχομένων στο παρόν πληροφοριών μόνο για προσωπική σας χρήση.
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένου ή εικόνων αρκεί να γίνεται αναφορά και σύνδεση στην πηγή.
Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή, διανομή ή πώληση των εν λόγω πληροφοριών,
χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του συγγραφέα.