Παναγιώτης Δ. Καγκελάρης - 'Ελληνας Διπλωμάτης και Συλλέκτης
 

"ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ (1922-1953)"

Φιλοτελικό 'Εκθεμα
Αριστερά και δεξιά:  Δίχρωμες συνθέσεις κομμένες και επικολλημένες σε διαφορετικά χρώματα (Μόνο επτά συνδιασμοί είναι γνωστοί)
Κέντρο:  Μετατοπισμένη προσωπογραφία βασιλικού ζεύγους (Μόνο δύο είναι γνωστές μέχρι σήμερα)
Για να δείτε το έκθεμα, παρακαλούμε πιέστε εδώ

Το έκθεμα αυτό αποτελεί μέρος της συλλογής αιγυπτιακών γραμματοσήμων του Παναγιώτη Δ. Καγκελάρη.  Την κατάρτισή της ξεκίνησε ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '50 κατά την παιδική του ηλικία, όταν ακόμη ζούσε με την οικογένειά του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.  Μέρος της συλλογής αυτής παρουσιάστηκε στο ευρύτερο κοινό (από το 2005) με το παρόν έκθεμα σε πέντε πλαίσια, χάρη στη συμμετοχή του σε σειρά εθνικών, διεθνών και παγκοσμίων συναγωνιστικών φιλοτελικών εκθέσεων, στην τάξη παραδοσιακού φιλοτελισμού.
 
 Βασίλειο της Αιγύπτου

Το έκθεμα αυτό προσπαθεί να προβάλει τα γραμματόσημα, τις ποικιλίες (δοκίμια κ.λπ.), τα σφάλματα και την ταχυδρομική χρήση των κυριότερων εκδόσεων του Βασιλείου της Αιγύπτου (1922-1953), συμπεριλαμβανομένων και σπανιοτήτων που άλλοτε ανήκαν στη Βασιλική Συλλογή.

Το Βασίλειο της Αιγύπτου δημιουργήθηκε το 1922 με την υπογραφή από τη Μεγάλη Βρεταννία της συνθήκης με την οποία παραχωρήθηκε στην Αίγυπτο η ανεξαρτησία.  Με αυτήν, ο τότε ηγεμών Σουλτάνος 'Αχμεντ Φουάντ ανακηρύχθηκε πρώτος βασιλιάς της Αιγύπτου με το όνομα Φουάντ Α'.  Η Μεγάλη Βρεταννία, όμως, διατήρησε το δικαίωμα της στάθμευσης στρατευμάτων στην Αίγυπτο και αρνήθηκε να εξετάσει τις αιγυπτιακές διεκδικήσεις επί του Αγγλο-Αιγυπτιακού Σουδάν.  Το Βρεταννικό προτεκτοράτο παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τη διακήρυξη νέας συνθήκης το 1936, με την οποία υποσχέθηκε την τελική αποχώρηση των Βρεταννικών δυνάμεων.  Τον βασιλιά Φουάντ Α' διαδέχθηκε ο γιός του Φαρούκ Α'.  Το 1937 εκπληρώθηκε ακόμη ένα βήμα προς την κυριαρχία με τη συμφωνία για την κατάργηση των διομολογήσεων (που τέθηκε σε ισχύ το 1949).

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Αίγυπτος αντιτάχθηκε ενεργά στην απόφαση των Η.Ε. για διαμελισμό της Παλαιστίνης (1948) και, ενώνοντας τις δυνάμεις της με εκείνες των άλλων μελών του Αραβικού Συνδέσμου, απέστειλε στρατεύματα στη Νεγκέβ, τα οποία, όμως, απωθήθηκαν κατά κράτος από τις ισραηλινές δυνάμεις. Το 1951, το Αιγυπτιακό Κοινοβούλιο κατήργησε μονομερώς τη Σύμβαση Συγκυριαρχίας (1899) και ανακήρυξε τη μοναδική κυριαρχία της Αιγύπτου επί του Σουδάν με τον βασιλιά Φαρούκ Α΄ως βασιλιά και των δύο κρατών.  Αυτή, όμως, είχε ελάχιστα αποτελέσματα στο ίδιο το Σουδάν, αφού οι Βρεταννοί δεν την αναγνώρισαν και συνέχισαν να κυβερνούν τη χώρα.  'Ενα χρόνο αργότερα (1952), στρατιωτικοί, υπό την ηγεσία του στρατηγού Μωχάμεντ Ναγκίμπ, κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα.  Ο βασιλιάς Φαρούκ Α' παραιτήθηκε υπέρ του ανήλικου γιού του, 'Αχμεντ Φουάντ Β', αλλά το 1953 καταργήθηκε η μοναρχία και ανακηρύχθηκε η χώρα σε δημοκρατία.

Η Αίγυπτος υπήρξε το πρώτο μη αποικιοκρατούμενο κράτος της Αφρικής που εξέδωσε και αργότερα εκτύπωσε δικά της γραμματόσημα και ήταν από τα πρώτα κράτη που χρησιμοποίησαν τη φωτοχαρακτική ως μέθοδο για την εκτύπωση γραμματοσήμων.  Πρωτοπόρος και στη χρήση του αεροπορικού ταχυδρομείου, είχε την τύχη να έχει τους βασιλείς της, Φουάντ Α' και Φαρούκ Α', ένθερμους φιλοτελιστές.  Και οι δύο κατάρτισαν μια από τις πιο πλούσιες και εξοχες συλλογές γραμματοσήμων στον κόσμο, η οποία, μετά την ανακήρυξη της δημοκρατίας, κατασχέθηκε και πωλήθηκε σε δημοπρασία (1954).  'Ετσι, ο φιλοτελισμός στην Αίγυπτο ήταν από τους σημαντικότερους όλων και η ποιότητα των γραμματοσήμων που εκδόθηκαν κατά την περίοδο αυτή (1922-1953) από τις υψηλότερες όλων των εποχών.

Κατά την υπό εξέταση περίοδο χρησιμοποιήθηκαν οι ακόλουθες μέθοδοι εκτύπωσης για την παραγωγή των αιγυπτιακών γραμματοσήμων:  τυπική τυπογραφία, κλασσική χαλκογραφία, φωτοχαρακτική, λιθογραφία και ανάγλυφη εκτύπωση.  Τα αιγυπτιακά γραμματόσημα εκτυπώθηκαν από τους ακόλουθους οίκους:  “The Government Printing Works” στο Μπουλάκ του Καϊρου,  “Thomas De La Rue & Co. Ltd” στο Λονδίνο, “Harrison & Sons Ltd” στο Λονδίνο, “Nederland Rotogravure Maatschappaij” στην Ολλανδία και “The Survey Department of Egypt” στην Γκίζα του Καϊρου.

 

Για να δείτε το έκθεμα, παρακαλούμε πιέστε εδώ

The Kingdom of Egypy (1922-1953) Philatelic Exhibit Online View

 English

  

 

Copyright © 1998 μέχρι σήμερα:  Παναγιώτης Δ. Καγκελάρης
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Επιτρέπεται η αντιγραφή των περιεχομένων στο παρόν πληροφοριών μόνο για προσωπική σας χρήση.
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένου ή εικόνων αρκεί να γίνεται αναφορά και σύνδεση στην πηγή.
Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή, διανομή ή πώληση των εν λόγω πληροφοριών,
χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του συγγραφέα.